FAQs

Här har vi samlat dom vanligaste frågorna som vi brukar få. Hittar du inte svaret på det du undrar över så är det bara att kontakta oss eller vår AI Chatbot Wrapper.
WrapZone Chatbot

Fråga Wrapper vår AI bot

Wrapper kan svara på dom vanligaste frågorna samt ge dig en kostnadsuppskattning på helfoliering och pris på stenskottsskydd, klicka på pratbubblan ner till höger för att chatta.
Hur lång tid tar det att foliera en bil?
Det är lite olika beroende på bilmodell och material men räkna med att vi behöver ha bilen hos oss 2 till 3 arbetsdagar för ett normalt färgbyte på en standardbil (vintertid behöver vi bilen hos oss dagen innan vi påbörjar arbetet så att den står inne över natten och får upp temperaturen).
Hur mycket kostar det att foliera en bil?
Pris för en helfoliering varierar en hel del beroende på bilmodell, det är vanligtvis antal dörrar, hur karossdetaljer ser ut, kjolpaket etc som styr, skicka en offertförfrågan för att få ett pris på just din bil. Priserna börjar på runt 27.000 kr inklusive moms och uppåt för foliering med vanlig folie ur standardsortimentet. En printad folie, dvs en folie med motiv eller flera färger exempelvis camo ligger ca 5.000 till 10.000 kr högre i pris (design m m ej inräknat) än en foliering med en infärgad folie. Om man ser till chromefoliering så ligger den på dubbla priset jämfört med en vanlig infärgad folie, dels på grund av en väldigt hög materialkostnad och på grund av att folien är väldigt svårjobbad och tidskrävande. För helfoliering med transparent stenskottsskydd kan man räkna med ca 48.000kr inklusive moms och uppåt.
Hur länge håller en foliering?
Rent generellt håller folieringen ett bra skick mellan 3-5 år men livslängden beror till största del på hur du vårdar din bil. Medellivslängden är ungefär 3 år. Dock så väljer de flesta att sälja sin bil eller foliera om den dom första 3 åren. Livslängden beror också på vilken typ av folie, en solid färg håller generellt längre än en metallic. Bilar som enbart körs sommartid och förvaras i garage har också en betydligt längre livslängd.
Är det någon prisskillnad beroende på färg?
Priset kan skilja sig ganska mycket beroende på material, för färger ur standardsortimentet är kostnaden den samma oavsett om du väljer blank, matt eller metallic men väljer man pearl, candy-fäger (en djup metallic) eller variochrome (en färg som skiftar mellan olika färger) så ligger dom ca 3.000 kr högre i kostnad på grund av högre materialkostnad och att dom iblank kan vara mer tidskrävande att jobba med.
Har ni stenskottsskydd för vindrutan?
Vi har en film för vindrutan som heter BF Shield från Hexis, dock går torkarna väldigt håt åt skyddet vintertid och det slits snabbt så vi rekommenderar det först och främst för entusiast och sportbilar som bara används sommartid.
Är det någon prissskillnad att foliera en bil i chromefolie?
Priskillnaden mellan foliering i chrome och vanlig foliering skiljer ganska mycket. För foliering i chrome får du räkna med en kostnad på ca 30.000 kr högre än en foliering med en vanlig folie, detta på grund av en hög materialkostnad och att chromen är betydligt mer tid och arbetskrävande.
Hur länge behöver ni bilen för att applicera PPF (transparent skydd)
Att applicera stenskottsskydd (standardskydd framtill på bilen) tar mellan 6-8 timmar men vi vill ha bilen över natten så vi kan kontrollera allt när det satt sig riktigt innan vi lämnar ut bilen så räkna med att vi behöver din bil i ett dygn. Förtransparent skydd på hel bil behöver vi bilen i 3 till 4 dagar beroende på bilmodell etc.
Jag har läst om olika fabrikat på stenskottsskydd, vd skiljer dom åt?
Dom flesta skydd från dom stora tillverkarna som är likvärdiga och fyller samma funktion, vi använder oss av Bodyfence X från Hexis som vi tycker fungerar väldigt bra och vi har väldigt bra support från tillverkaren vilket är viktigt för både oss och dig som kund. Vi är ceritiferade av Hexis vilket innebär att vi kan lämna livstids garanti på skyddet. Andra skydd på marknaden är t ex Xpel, Premium Shield från 3M, Stek med flera, samtliga självläkande med smuts och vattenavvisande egenskaper men vi har valt att jobba med det skydd där vi kan lämna bäst garantier. Även tillvägagångssättet vid montering är dom samma.
Jag har en bil med lacksläpp och generellt dåligt skick, kan jag foliera den?
Vi utför ingen "renoveringsfoliering" är bilen i dåligt skick och behov av lack så är just lack det bästa alternativet. Folien döljer inga ojämnheter och det är svårt att få folien att fästa som den ska, resultatet bli helt enkelt inte bra och därför gör vi det inte.
Jag tänkte lägga keramiskt lacksskydd på min bil i samband med PPF i vilken ordning ska jag göra det?
Vi måste ha bilen till oss innan bilen får lackförsegling, om bilen behandlas innan vi sätter vårt stenskottsskydd måste du vänta 1-2 månader innan vi kan göra vårt jobb, stenskottsskyddet fäster inte på en bil som precis fått lackförsegling. Om bilen har genomgått keramisk lackbehandling kan det vara så att vi inte kan foliera eller stenskottsskydda den över huvud taget. Vi kan även erbjuda keramisk lackskydd i samband med stenskottskydd, fråga oss om det när du bokar så berättar vi mer.
Jag har en bil som jag ska ställa ut och tävla med, kan ni sponsra mig?
Vi sponsrar ytterst sällan och för att vi ska göra det krävs det något väldigt speciellt, vi sponsrar alltså inte för att det är en bil som ska åka på några träffar en sommar eller vara med i ett nummer i en biltidning. I vissa fall kan vi delsponsra med någon form av rabatt men även där krävs något udda som sticker ut. Ta en titt på vårat galleri känner du att du har ett fordon som sticker ut mer än något som redan finns där så är du välkommen att fråga så får vi ta en titt och se vad vi beslutar.
Hur tvättar jag en folierad bil?
Du kan tvätta din bil som vanligt, även i borsttvätt men är det en gammal tvätt med dåliga borstar finns det en risk att även folien repas även om den är tåligare än en lack. Man bör undvika starka avfettningsmedel och om det är en matt folie så får man inte vaxa eller polera den. Dom blanka folierna kan du polera och vaxa precis som med en lack. Högtryckstvätt är inga problem men man bör hålla ett avstånd på 50 cm med munstycket och inte varmare än max 35°C. Du kan läsa mer i vår vårdguide
Behöver jag anmäla till transportstyrelsen att jag bytt färg?
Vid färgbyte genom helfoliering behöver man inte anmäla det till Transportstyrelsen eller bilprovningen eftersom det inte är en permanent förändring.
Jag skulle vilja titta på färgprover, är det möjligt?
Om du vill titta på lite olika färger så är du välkommen förbi, vi har prover på det flesta färger, vår besökstider är måndag - torsdag 8-16. Om du vill ha lite extra av vår tid för konsultation så får du gärna ringa innan för att vara säker på att vi har den tid som behövs just när du vill komma.
Kan jag köpa folie av er om jag vill foliera själv?
Ja du kan köpa folie löst hos oss, dock har vi begränsat lager så om det gäller hela rullar tar det oss en arbetsdag att få hem det.
Behöver bilen vara tvättad när jag lämnar in den?
Bilen behöver inte vara tvättad när den lämnas hos oss, vi tvättar alla bilar oavsettoch tar ut en avgift på 400 kr inklusive moms för tvätt. Självklart är vi tacksamma om du kommer med en bil som är någorlunda ren, en ren bil medför ett bättre slutresultat.
Hur betalar jag hos er?
Som privatperson kan du betala med dom vanliga betal- och kredit-korten (inkluisve Amex), Swish eller delbetalning genom Klarna. Företag kan betala med kredit- eller betalkort, Swish, eller mot faktura, vill du betala mot faktura behöver vi veta det vid bokningen.
Har ni lånebil
Nej tyvärr har vi ingen lånebil men du kan boka bil genom Avis Värmdö/Globen så ställer dom ut en hyrbil hos oss
Foliera eller lacka bilen?
Foliering är inte på något sätt en ersättare till lack utan ett komplement, utan en bra lack i grunden så blir inte foliering bra, många ser sin chans att foliera för att spara pengar på en bil som sett bättre dagar. Problemet är att en risig bil blir värre med foliering, dels fäster folien dåligt på en bil som bara är uppspacklad utan att vara riktigt lackad och finns det dessutom lite rost på bilen så kommer den att frodas under foliering. Är en bil i behov av lack på grund av slitage så är det en lack den ska ha. Vi utför inga ”renoveringsfolieringar” utan rekommenderar att du vänder dig till en lackerare. Foliering fungerar bäst på en bil som är frisk i lacken och plåten och är tänkt som ett bra sätt om man vi byta färg eller skydda bilen men bibehålla bilens värde. Att lackera om en bil som är i behov av ny lack till samma färg som den redan har kostar mellan 20.000 och 40.000 kr för en normal personbil beroende på färg och underarbete. Att lacka om en bil till en annan färg landar sällan under 80.000 kr om allt ska lackas så som dörrgångar och motorrum, att lacka om en bil till annan färg och bara lacka utvändigt är katastrof för andrahandsvärdet. Att foliera en normal personbil utvändigt med folie ur standardsortimentet ligger normalt på mellan 15.000 och 20.000 kr. Foliera från vilken färg som helst till vilken färg som helst? Dagens folier fungerar bra på alla underlagsfärger men man bör ha i åtanke att det går inte att komma in och foliera precis över allt så även om det är ett kompetent företag som utför jobbet ska man fortfarande ha i åtanke att bilens originalfärg kan komma att synas i vissa karosskarvar etc. Om du exempelvis har en vit bil så bör du vara medveten om att det vita kommer att synas på vissa ställen eftersom vit är en såpass ljus färg, det samma gäller om du exempelvis har en röd bil så kanske du ska undvika att foliera den vit. En bil med mörk eller dov solid eller metallic färg går i princip att foliera till vilken färg som helst utan att det stör, samma gäller för silver och ljusgråa. Bland dom färger som kan vara problematiska att foliera till mörk färg är gul, ljusgrön, vit och röd, då kan man begränsa sitt färgval lite så att det inte blir för stark kontrast. Står man till exempel och väger mellan att foliera från vit till svart eller grå så bör man välja grå eftersom det är mindre kontrast, har man en röd bil kanske man ska överväga att inte foliera den till blå. Livslängd på folien. Buden är många men rent generellt kan man räkna med en livslängd på 3-4 år på en bil som brukas året runt, men som allt annat beror det också på hur man behandlar och håller efter sin bil, bara för att bilen är folierad betyder det inte att man kan behandla den sämre än en bil som bara är lackad. Folien i sig blir inte dålig med tiden utan det är normalt slitage som tar på den, t.ex. repor eller stenskott precis som med en lack, fördelen är att lacken är helt skyddad under folien.
Jag vill foliera chromelisterna är det möjligt?
Vi folierar chromelister (så kallat chrome delete) på dom flesta bilar (beroende lite på listernas utformning etc).
Går det att foloiera modellbeteckning/emblem?
Det blir vanligtvis inte bra att foliera texter och emblem men vi säljer blanksvarta emblem till dom vanligaste bilmodellerna, hör av dig till oss så berättar vi mer.
Vad säger lagen om tonade lyktor?
Enligt lag får du inte tona några lampor på bilen. Vi utför toning av strålkastare och baklysen men vi förutsätter att bilen ska användas i utställningssyfte och inte köras på allmän väg. Vi tar inget ansvar för vad som händer vid eventuell besiktning.
Täcks folieringen eller stenskottsskyddet av försäkringen?
Det varierar lite mellan olika försäkringsbolag och vad du har för försäkring, det bästa är att du kolla upp vad som gäller för just din bil och ditt bolag. Efter godkänd offert till bolag fakturerar vi dom flesta bolag vid skada med undantag för Trygg Hansa då vi genomför jobbet och du får själv betala och sedan söka ersättning från dom, detta på grund av ovilja från Trygg Hansa att lösa skador. Vi rekommenderar att du meddelar ditt bolag att du folierat eller stenskottsskyddat din bil så att dom kan göra en notering och då ökar också chanserna till ersättning när olyckan är framme.
Spelar bilens färg någon roll inför foliering?
Rent generellt kan man säga att ju mörkare desto bättre och större valfrihet, en mörk bil (svart grå mörkgrå etc) kan du i princip foliera till vilken färg som helst med bra resultat, ju ljusare bilen är desto mer begränsas färgvalet. En vit bil kan man t ex foliera till grå men att foliera den till svart blir i slutändan inte bra om det inte ska bli såpass kostsamt att det inte längre är värt det. En bil med stark färg, exempelvis röd eller gul går sällan att foliera med bra resultat till exempelvis vit eller svar utan då rekommenderar vi en annan stark färg så att bilens gula eller röda lack inte tar över. Problematiken med att foliera exempelvis en vit bil till svart är att då vit är så ljus så när det är dagsljus letar sig ljuset in i karosskarvar mellan framskärm och dörr etc. Står du i valet att köp ny bil som du har planer på att foliera och undrar över resultatet, kontakta gärna oss för konsultation.
Folierar ni även insidan av dörrar etc?
Nej vi folierar inte dörrgångarna av fler anledningar. Dels håller det dåligt i vårt klimat och det vill gärna släppa i dom konkava formerna. Att foliera dörrgångar på rätt sätt kräver väldigt mycket demontering, det många inte tänker på är att det man demoneterar när bilen folieras måste ofta demonteras igen när bilen ska folieras av vilket blir en såpass hög kostnad så att det inte är värt det. Om din bil är nyare så kommer också alla bilens garantier upphöra om dörrar etc monteras av och premiumbilar som t ex Porsche kan till och med svartlista bilden om såpass mycket demontering göra av någon som inte är auktoriserad.